Tillbakablick på 2019 och nya mål för 2020

Jag har bestämt mig för att skippa nyårslöften i år.

Mål är oerhört viktigt vilket inte minst vi som marknadsförare vet så jag bestämde mig att ta det på större allvar och inte bara skriva upp nyårslöften eller mål utan att arbeta metodiskt även med mina personliga mål.

Jag kommer tillbaka till vilket system jag valde men först började jag med något som jag läst på Tim Ferriss blogg, att göra en past year review. För om man ska sätta bra mål så behöver man också utvärdera det som har varit.

Past Year Review

Det här är en enkel metod där man går igenom det gångna året för att se vilka människor, aktiviteter eller åtaganden som ger positiva känslor, och vilka som ger negativa.

Tim Ferriss beskriver det väl i det här blogginlägget Forget New Year’s Resolutions and Conduct a ’Past Year Review’ Instead.

Allt struktureras upp i två kolumner och det blir på så vis extremt tydligt vad man ska göra mer av, och vad man ska göra mindre av. Sedan ställer man sig i Tim Ferriss-anda frågan vilka 20 procent som ger de starkaste positiva respektive negativa känslorna.

De positiva händelserna, aktiviteterna eller åtagandena ska sedan planeras in så att de ligger i kalendern och de negativa åker upp på en not-to-do-list.

Här är mina tre av mest positiva och negativa saker när det kommer till det professionella:

+ Intervjuer med grymma marknadsförare
+ Luncher med alla grymma människor
+ Traillöpning ger mig mycket energi och lugn

– Frukostmöten ger mig sällan något och skapar ofta bara stress
– Många event tar mycket tid som måste jobbas igen
– Uppdrag eller uppgifter som jag tackat ja för med kort varsel

Testa gärna att göra övningen du också. Det ger stor klarhet i vad du ska lägga mer eller mindre tid på under det nya året vilket också hjälper till när man ska sätta målen.

Vad hände under 2019?

När jag gick igenom mitt 2019 så började jag också fundera över allt som har hänt under året. Jag är övertygad om att det är viktigt att tänka på vad man åstadkommit, lärt sig och känna tacksamhet för det.

Här är min topplista:

1 Nytt jobb på Minna Technologies

Höjdpunkten för året var helt klart nya jobbet på Minna Technologies. Så häftigt att vara med på ett företag som har en grym produkt och som växer starkt.

Det som gör det extra roligt är att det var tack vare podden som jag först kom i kontakt med företaget och Christoffer Pettersson som är CMO. Jag intervjuade Christoffer under hösten 2018 om hans karriär och jobbet på Minna Technologies. Avsnittet släpptes i början på oktober.

Riktigt kul också att Dagens Analys plockade upp storyn när jag började på företaget november 2019.

Dagensanalys-artikel screenshot

2 Podden slog lyssnarrekord

Ett av målen för podden under året var att ta mig över 7500 lyssningar på en månad, vilket var ett högt satt mål med tanke på att jag under 2018 aldrig kommit upp i över 3800 lyssningar på en månad.

Att bygga en målgrupp och följarskara tar tid och jag jobbade mig sakta men säkert mot målet. Jag var fast besluten för att nå målet och när jag kollade statistiken i slutet på oktober så hade podden 8280 lyssningar totalt. Mission accomplished.

Och i december gick podden över 70 000 lyssningar. Inte dåligt för en väldigt nischad podd som bara är intressant för oss marknadsförare.

3 Alla nya människor jag har träffat

Jag vet. Sjukt tråkig höjdpunkt men det är verkligen sant.

Det spelar ingen roll om det är över en lunch, på en konferens eller i en poddintervju. Jag tycker att det är sjukt intressant att träffa och prata med alla grymma människor. Och framförallt om jag får prata marknadsföring.

Jag ser fram emot ett 2020 med många nya intressanta samtal, möten och intervjuer.

Målsättning under 2020 med OKRs

Jag började med att berätta att jag hoppar över nyårslöften i år.

När man jobbar som marknadsförare så blir det avgörande att arbeta bra med mål och mäta det som krävs för att nå dessa. Men av någon anledning så har jag alltid tyckt att det är så mycket svårare att sätta upp bra och tydliga mål för mig själv.

Jag tycker dessutom att det är svårt att sätta mål för ett helt år. Det blir en lite för lång tid för att ha en tydlig påverkan på vad som händer dag för dag.

Objectives and Key Results

Av en händelse så arbetar Minna Technologies med OKR som är en målstyrningsmetod som används av bolag som Google, Spotify och Amazon. Men OKRs fungerar också utmärkt för personliga mål.

Systemet handlar i korthet om att man sätter Objectives som säger vad man ska göra och Key Results för hur man kommer att mäta att man uppfyller det. Här kan du läsa mer från John Doerr som även skrivit boken Measure What Matters.

Under 2020 kommer jag att testa att arbeta med OKRs inte bara på jobbet utan även för mig själv och podden. Jag sätter mina mål för kvartal istället för helår vilket också gör att jag följer upp mina mål bättre.

Jag är tokladdad och kommer göra allt jag kan för att göra 2020 till ett grymt år.

Hur gör du?

Det skulle vara jätteintressant att höra hur du gör för att titta tillbaka och utvärdera året som gått. Och hur du sätter nyårslöften eller mål för det nya året.

Vad finns på din topplista från 2019 och hur gör du för att sätta mål för dig själv?

Share
Share
Tweet