Djupdykning i marknadsföring och att få Bang for the buck

Bang for the buck av Erik Modig utsågs 2017 till Årets marknadsföringsbok och jag förstår varför. Jag läste boken inför min intervju om marknadsföringspsykologi med Erik och jag fastnade helt.

För att presentera Erik kort så är han ekonomie doktor och forskare vid Center for Consumer Marketing vid Handelshögskolan i Stockholm. Kort och gott, han kan marknadsföring.

Det första som slog mig när jag packade upp boken var den smarta ombindaren som omvandlas till en snygg plansch av Påverkansmatrisen som har en central roll i boken. Även bokens innehåll är presenterat på ett bra sätt med snygg typografi.

Sammanfattar marknadsföring i en niofältare

Den första delen av boken handlar om att sätta scenen och förklara nuläget för marknadsföring idag, hur vi hamnat här samt att det pågår en kamp kring hur vi mäter påverkan och effekt idag.

Efter det presenterar Erik sin modell för hur vi fattar beslut, Påverkansmatrisen, och hur den kan användas. Ruta för ruta förklaras sedan i varsitt kapitel och Erik avslutar med ett antal kapitel där han går igenom nyckelkoncept inom marknadsföring.

Till boken finns även en onlineresurs med mer information till varje kapitel att fördjupa sig i. Här finns allt från grafer och videos till boktips för dig som gräva djupare i något kapitel.

Mina tre insikter från boken

Efter att ha läst bokens 192 sidor hade jag en lång lista med anteckningar, kommentarer och citat i min Evernote där jag skriver medans jag läser. Men som vanligt försöker jag koka ner det till min tre viktigaste insikter som jag tar med mig efter att ha läst boken.

1 Att börja i huvudet på kunden

Det här hamrades in både när jag läste boken och när jag intervjuade Erik. Påverkansmatrisen gör det här extremt tydligt att det gäller att titta på vad det är man vill åstadkomma och anpassa det till hur kunderna fattar beslut.

Det handlar framförallt om att förstå med vilket system kunderna fattar sina beslut och vilket jobb man försöker göra. Här blir Påverkansmatrisen en riktigt bra hjälp för att enklare förstå vad som ska göras.

Den fungerar också som en smart checklista för att se så att man inte missar något. Och arbetar du med köp- eller kundresor idag så tror jag dessutom att det här kan tillföra ännu en dimension och bygga en större förståelse.

2 Att mäta och jämföra rätt saker

På samma tema så lyfter också Erik vikten av att mäta rätt saker och hur det idag pågår ett krig om hur man ska mäta effekt i marknadsföring. Här kan Påverkansmatrisen vara till stor hjälp då den gör det tydligt vad som är i fokus i varje ruta.

Den blir som en karta för var man ska investera tid och resurser samt vad som ska mätas. För det är mycket viktigare att mäta det jobb man vill att kommunikationen faktiskt ska uppnå än att fokusera på vad kanalen vill att du ska mäta.

3 Kreativa idéer och att vara nyskapande

I en tid då det är väldigt stort fokus på det digital och datadriven marknadsföring så är det lätt att glömma av att marknadsföring är en kreativ sport.

För att fånga någons uppmärksamhet och behålla den så krävs det bra kreativa idéer. Erik skriver bland annat om värdet av att vara nyskapande som jag tyckte var riktigt intressant och hur det ofta är en bättre väg att gå än att tro att man har en nyhet.

Favoritcitat

Det ödesdigra med marknadsföring är att det är så enkelt att förstå. Alla kan säga att de på något sätt förstår hur marknadsföring går till.

Summering och omdöme

Om du inte förstått det redan så tycker jag att Bang for the buck är en riktigt bra marknadsföringsbok, kanske den bästa jag läst på svenska. Det är absolut en bok som alla marknadsförare borde ha i sin bokhylla.

Bokens upplägg gör dessutom att den lämpar sig väl för att hoppa fram och tillbaka för att fördjupa sig i olika koncept. Och det är så jag har använt boken sedan jag läste den första gången.

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus. Du hittar mer information om boken på bangforthebuck.com där det även går att beställa fler exemplar till lite bättre priser. Har du redan läst boken och gillar den hade det varit jättekul att höra vad du tycker.

Share
Share
Tweet